csendilla családi ház

Hogyan vegyünk családi házat?

Ebben a cikkben elmondom, hogy mik azok a szempontok, amikre még oda kell figyelni, ha hosszú távon jól akarjuk magunkat érezni egy családi házban. Fogadok, hogy mondok olyat is, ami eddig eszedbe sem jutott!

Látható és láthatatlan repterek

Légifolyosók. Leszálláskor elengedhetetlen repülésbiztonsági előírás, hogy a megközelítés utolsó tizenöt kilométerében a kifutó vonalában kell, hogy repüljenek a repülőgépek. Egy három fokos szöggel lehet csak eltérni ettől az irányvektortól, folyamatosan ereszkedő siklópályáról van szó. Ez azt jelenti, hogy a gépek Üröm fölött általában 1300 méteren vannak, zugló felett 600 méter magasan, egészen a X. kerületig, ahol már 200-300 méteren járnak. Aki nem érti, miért kulcsfontosságú a zaj elkerülése, ajánlom a ferihegyi teljes joggal hőbörgő csoportot

repülési útvonalak budapest


Ha vágyott ingatlanunk távol esik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér hatásától (Mayerffy Xavér Ferenc annyira rajongott az aviatikáért, hogy a 19. században a szőlőbirtokait átengedte a repcsiknek, nevéből ered a Ferihegy szó), akkor érdemes meglesni a kisebb reptereket is. Számos füves reptér áll rendelkezésre, ahol kis turbólégcsavaros repülők szálldogálnak. Mivel ezek a gépek 300-600 méteren repülnek, hangosak és idegesítőek lehetnek egy délutáni hesszelés megkezdésekor.

Meg kell kukkantani, hogy esetleg hol lehet új repteret létesíteni. Ha kiszemelt lakókörnyezetednél van olyan terület, ami 4,5 kilométer hosszú és 800 méter széles üres és sík placcból áll, valamint leendő vagy meglévő sztráda van a közelben, akkor gondolni kell az esetleges reptér lehetőségre is. De még ha nincs is ilyen veszély, azt is ki kell deríteni, hogy milyen légtér van a közelben?
Sosem felejtem el, hogy régen Ürgehegyen volt telkünk, Biatorbágy mellett. Mivel az Üveghegyen túl lévő Isten háta mögötti dombocska volt, így oda terelték az összes műrepülős kisgépet manővereket gyakorolni. Az egész pihenés egy zúgó őrjöngés volt, mert a sok gyökér ott bőgette felettünk a turbólégcsavaros kisgépét, és nézhettük, ahogy pörög forog a levegőben.

Milyen a talaj a leendő házunknál?

Sokan nem is tudnak róla, de sok kérdésre adnak választ az MBFSZ térképszerverén lévő adatok. Azon belül is a Magyarország felszíni földtana. Például ha olyan helyen veszünk családi házat, ahol Andezites a talaj, akkor csákánnyal fogunk fát ültetni a kertben, és sokat kell majd locsolni a növényeket, ha nem esik az eső. Ha a kőzetösszetételnél Folyóvízi üledékek szerepelnek, akkor nyert ügyünk van: a talajban nem fogunk követ találni, könnyen tudunk majd ásni, és itt általában a talajvízszint is magasan van, vagyis bármilyen növényt ültetünk el, zölden fog virítani, és kevesebbet kell locsolni. Természetesen ennek hátránya, hogy az épületeket mélyebb alapozással kell készíteni. Mindenesetre mindenki lesse meg a térképeket, a talajvízszint is fontos tényező, ha a kertünket kúttal akarjuk locsolni, ezek mind látszódnak a fenti linken. A talajvízszint mélységi térkép mellett még az építésalkalmasságit is érdemes megkukkantani. A nagyon profik a helyszínre kimenve meg tudják nézni, milyen növények élnek ott, milyen minőségben vannak jelen.

Felszíni földtan Szentendre Budakalász

Iparterületek

A települések nagy részének vannak jövőbemutató tervei, az iparűzési adó igen jól jövedelmező az önkormányzatok számára. Különösen az agglomerációs településeknek vannak kijelölt meglévő vagy leendő ipari területei. Képzeljünk el egy virító pompában úszó mezőt, ami egyszerre csak hirtelen megváltozik, és egy kávépörkölő üzem épül a helyére. Sokunk szereti a frissen pörkölt őrölt kávé andalítóan megigéző illatát, de ha napi 19 órában kell ezt szagolni, akkor komoly indulatforrás lehet, éppen ezért az ilyen üres ipari területektől minél távolabb érdemes költözni, nem szabad becsapni magunkat azzal, hogy pedig most milyen nyugodt és szép minden.

Leendő szemétlerakók

Valaki mindig tudja, hogy merről fúj a szél. Rosszabb esetben arról, hogy a szeméttelep nyugati irányban van, és most érzem az orrfacsaró bűzét, tehát nyugati szél fúj. (Szerencsére ez csak fikció 🙂 ) De okvetlen nézzük meg az uralkodó szélirányt a leendő házunk megvétele előtt! Lessük meg, hogy honnan fogjuk kapni a friss levegőt, hiszen egész más a miliő egy Pilis felőli szélfúvásnak, mint egyebeknek. A potenciális hulladéklerakó helyeket szintén egy térképen lehet meglesni. https://map.mbfsz.gov.hu/pothull100/

szeméttelep

Gondoltátok volna, hogy a festői Szentendre mellé, a gyönyörű Kő-hegy és Mesélő-hegy szomszédságában potenciális hulladéklerakó helyet terveztek. Az ilyenek a “hoppá, megvalósult” kategóriába tartoznak, és aki ilyen helyek szomszédságában vesz ingatlant, később irgumburgumhinnye.

All rights reserved © #csakgyakorlomaseot #nelopd #csaladihaz #ingatlanvásárlás


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s