emberek csoportkép

Derítsünk ki mindent a másikról!

Könnyen megjósolható valakiről, hogy hogyan fog viselkedni, ha ismerjük a megfelelő fogásokat. Ha megfejtjük az ember személyiségét, sokkal jobban leszünk képesek a munkahelyen másokkal együtt dolgozni, barátságot kötni – vagy megérteni a barátaink döntéseit, de lényegesen könnyebben fog menni mások meggyőzése és motiválása is, mert ez által tudni fogjuk azt, hogy mik a fontosak Neki. Négy lépésben érdemes kutakodni, úgymond négyféle dimenzióban, hogy milyen a másik ember. Az első hármat magunktól adjuk ki másoknak, a negyediket pedig kérni kell. 🙂

1. Hogyan látja a világot?

Isabel Briggs Myers kidolgozta a lélektani típusokat Carl Gustav Jung 1921-es könyve alapján. A lényege az, hogy nyolcféle főbb jellemző közül négyet tud mindenki kiválasztani, soronként egyet. Ez alapján be lehet osztani az embereket különböző típusokba. Alul bal oldalon látjátok a kérdést, és a kétféle választási lehetőséget.

Hogyan kapcsolódik ki?Extrovertált (E)Introvertált (I)
Hogyan érzékeli a környezetét?Érző (S)Intuitív (N)
Hogyan határozza el magát?Gongolkoodó (T)Érző (F)
Milyen módon él?Ítélkező (J)Észlelő (P)

E – Társasági arc, közösségben töltődik fel
I – Saját mély világa van, egyedül töltekezik
S – 5 érzékszervével gyűjt információkat
N – Ötleteivel és érzéseivel fogja fel a világot
T – Racionálisan szemléli a világot, logikusan
F – Érzelmek és benyomások alapján szemléli a világot
J – Előre eltervezi élete minden mozzanatát
P – Spontán éli az életét

A fenti betűk kombinációi adják ki a lélektani típust, mindenkire 4 betű a főbb jellemző, a fenti eldöntendő 4 kérdés alapján mindenkit be lehet sorolni egy típusba.

RacionalistákINTPÉpítészek
RacionalistákENTPFeltalálók
RacionalistákINTJLángelmék
RacionalistákENTJHadvezérek
IdealistákINFPGyógyítók
IdealistákENFPBajnokok
IdealistákINFJTanácsadók
IdealistákENFJTanítók
ÉletművészekISFPAlkotók
ÉletművészekESFPElőadók
ÉletművészekISTPKézművesek
ÉletművészekESTPVállalkozók
GondviselőkISTJFelügyelők
GondviselőkESTJEllenőrök
GondviselőkISFJOltalmazók
GondviselőkESFJGondoskodók


És itt jön a csoda: mindegyik típusnak saját jellemzése, és igen részletes jellemrajza van! Teszteld itt magad, és ha érdekel, mindenképp nézd meg alaposabban (ide kattintva láthatod!), vagy ha celebeket néznél, hogy milyen típusok, nyisd meg ezt, majd klikkolj a jobb felső sarokba. de térj vissza majd ide, mert mutatok még módokat arra, hogy hogyan lehet a másikat jobban megismerni!

Ha ez megvan, mondhatod a másiknak, hogy én ilyen vagyok. (Én tényleg ilyen vagyok)

INTJ
89%83%67%89%

Viszont ez még nem elegendő ahhoz, hogy megtudjuk, egyes szituációkban, egyes esetekben milyen módon reagál közvetlenül az eseményekre.

people in room

2. Milyen módon válaszol a világra?

Az embereknek háromféle “én”-állapotuk van Eric Berne szerint, vagyis egy szituációban háromféle szerep közül tud választani valaki:

Gyermek állapot • Szabad, Kreatív vagy Lázadó, vagy Alkalmazkodó (legmélyebben bennünk van, ösztönös és elemi viselkedésünk, korlátok nélküli pillanatmegélés)

Felnőtt állapot • Tárgyilagos autonóm értékelése a világnak (adatot gyűjt a környezetéről, értékeli azokat, és a lehető legjobb döntésre igyekszik)

Szülő állapot • Lehet támogató vagy gondoskodó, vagy ellenőrző (tekintély elv alapján őrzi a szabályokat, a világ rendjét)

Fontos, hogy mindig azon a szinten kezdjük el a diskurzust, amelyik szinten a partnerünk van. Ha például egy síró felnőttet látunk: a sírás az egy beszűkült gyermeki tudatállapot, vagyis észérvek nemigen hatnak a síró emberre, ilyenkor meg kell ölelni Őt, és később előhozni az érveket. Vagy másik esetben egy heccelős, ugrató emberrel sem lehet komolyan beszélni, mert ilyenkor az Ő Gyermeki és a mi Felnőtti énünk kerülnek konfliktusba egymással. Meg kell teremteni az alkalmat, hogy egy szinten nyissuk a társalgást. Ha tudjuk, hogy a másik ember mely szerepben szólt hozzánk, reagálni is megfelelően fogunk tudni.

3. Mit hisz magáról?

Áltudományos megközelítésnek tűnhet, de Robert K. Merton szociológus írt az önbeteljesítő jóslatról. A kiindulópont egy hamis állítás, majd idővel ez az állítás változást fog okozni a viselkedésben, ami által az állítás valósággá válhat. Így működik az asztrológia, ezért érdemes megismerni, mint egyfajta támpontot a másik viselkedésének megértéséhez.

Eddig olyan tesztekről beszéltünk, amit önként kiadunk magunkról, bárkiről ki lehet deríteni kis kutakodással az előbbi pontokat, viszont a következőhöz már meg kell kérni, hogy legyen partner a kitöltésben.

rókák a kirakatban mikulásjelmez

4. Mit gondol magáról?

A Royer féle Metamorfózis teszt (ha az illető kitölti) akkor sokat fogunk megtudni arról, milyen a saját magáról kialakított képe az illetőnek. Kérjük meg a másik felet, hogy töltse ki az alábbit:

royer metamorfózis teszt

A teszt érdekessége, hogy amivé átváltozna: az a metaforája annak, amivé válni szeretne igazán. Ha ide beírta mondjuk az “oroszlán”-t állatnak, akkor kérdezzük meg Tőle, hogy miért oroszlánt írt? -> ha erre azt mondja: azért mert vezeti a falkát, biztonságot ad, és Ő az állatok királya -> ebből arra lehet következtetni, hogy az illető ambíciózus, motivált és vezető szeretne lenni élete valamennyi szegmensében. Ha a semmiképp sem változna valamivé részhez mondjuk “kutya” szót írt: ismét kérdezzük meg, miért, és itt elmondja majd, hogy átlagos, szabálykövető állat, akkor ebből is le lehet vonni következtetéseket. Valójában a “semmiképp sem változnék” oszlop a jelenlegi állapot, vagyis amitől fél az illető, de rendelkezik azon tulajdonságokkal amikkel a leírt metafora, és az ami lenne oszlop meg a jövő, ami felé törekszik.

A fentiekből már igen jó képet kaphatunk, hogy ki is a másik valójában. Persze ezek olyanok, mint az orvosi gyorstesztek, és sokszor a felszínt kapargatják, akit igazán meg akarunk ismerni, ott érdemesebb mélyebbre ásni, vagyis jó sokat beszélgetni Vele. (Ehhez Allan Pease: Szó-beszéd könyve igen jó mankó lehet 😉 )

All rights reserved © #csakgyakorlomaseot #nelopd #pszichológia #emberismeret #lélektantípusok #személyiségtípusok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s