repülő kilátás felhők felett

Hova üljünk repülőn?

Hova érdemes ülni a repülőn, ha

• gyönyörű fényképeket szeretnénk készíteni.
• a legkevésbé szeretnénk rázkódni.
• kényelmesen szeretnénk utazni.

A repülőút kényelmét lényegesen befolyásoló tényező az elfoglalt hely lokációja a géptörzs egyik fontosnak ítélt kitüntetett pontján. 

Fotókészítéshez • Válaszd a szárnyak mögötti helyek egyikét, egészen a gép leghátsó részéig.

Félsz a repüléstől, akkor • A szárnyak és a pilótafülke közötti részt Neked találták ki!

Kényelmesen utaznál, akkor • Válaszd a vészkijárat melletti részt!

Tenerife ryanair
Nézd meg hol lesz a nap, és hol lesz a kívánt tárgy a fotózás pillanatában!

Fotókészítés repülőn

Mielőtt lefoglaljátok a helyet a gépen, nézzétek meg a napszakot, hogy mikor utaztok, merre lesz a nap helyzete repülés közben. A fenti tenerifei képet úgy sikerült elkészíteni, hogy megnéztem a tenerfei repteret, a flightradar segítségével meglestem a leszállási irányt. Úgy foglaltam a helyet, hogy a gép baloldalán legyek, hogy lássam a szigetet is, és látszódjon a szárny is. A szárny megjelenése azért fontos, mert így tudunk viszonyítani a méretekhez, látjuk a táj arányait, valamint így egy perspektivikus kiigazodási pontot képvisel a belógó szárvnyvég, egyfajta kontextusba helyezi a képet, utazásra asszociálva. (Ha nincs ott a szárny, akkor akár légballonnal, sárkányrepülővel, esetleg CGI-al is készülhetett a kép, és eme feltételezéseket oszlatja el maga az eseménykeret, amit a szárny definiál.)

Lehet úgy is, hogy kicsit lóg be, lehet úgyis, hogy nagyon. Nappal szemben igenis lehet fozótni, a legtöbb kamera már gond nélkül kezeli ezt az erős 6000 Kelvin színhőmérséklettel izzó tárgyakat, a fő gond abból ered, hogy az ablakokra sokan rádőlnek, homlokukat szorítják oda, kézzel mutogatnak és megérintik. A szőrtüszőink felszíni közelében faggyúmirigyek termelnek zsíros váladékot bőrünk védelme érdekében, ezért minden ilyen üveggel vagy plasztikkal történő érintkezés zsíros nyomot hagy. Szemben lévő nap esetében ezen a nyomon erős fény halad át megtörve, és a fénytörés miatt szemmel látható lesz a szennyeződés.

repülőgép szárnya repülés közben
Bár nappal szemben gyönyörű textúrák fedik fel magukat (az árnyék irányvektora közelít a 90 fohoz) de a duzsuva az ablakon ilyenkor felfedi magát.

Nyugodt repülés

Legtöbb esetben aki fél a repüléstől, szeretne minél nyugodtabb körülmények között túl lenni rajta, a gép kicsi rázkódása esetén is páni félelemmel számolja a perceket. A legkevesebb rázást a szárnyak előtt közvetlen a hajtóművekkel egy vonalban lehet megélni a sugárhajtású repülőgépeknél. Mivel a törzshöz nagyon erősen vannak rögzítve a szárnyak, és a sugárhajtómű erejét a szárnyak csatlakozása adja át a törzsnek, így ezt a részt éri a legkevesebb rázkódás széllökés esetén. Ha a széllökés oldalról éri a gépet, akkor úgy kell elképzelni a szárny és a törzs találkozását, mint egy befogott fix tartót, és attól a gép orra vagy a farka felé távolodva (tegyük fel “t” az a méter, amennyit eltávolodunk) pedig érvényes az, hogy a Forgató nyomaték (M) az megegyezik a távolság és a szélerő szorzatával. (M=t*F) (a hátsó vezérsík miatt a gép farkához közeledve hatványozottan érvényesül a hatás a függőleges vezérsík felületéből fakadóan) Turbólégcsavaros gép esetében is igaz ez, csak annyi kitétellel, hogy nagyon fog búgni. 🙂 Az a mondás a turbólégcsavaros gépekre, hogy a leghatékonyabban alakítják át a kerozint hanggá.

Kényelmesen szeretnél utazni

Akkor válaszd a vészkijárat melletti helyeket. Sokat nem fogsz látni az alattad lévő tájból, hiszen a szárnyak ott helyezkednek el, de legaláb a lábadat ki tudod nyújtani, hiszen ott nagyobb a távolság a székek között. (arra az esetre, ha a szárnyon kellene kisétálni)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s