vélemények

Vélemények csapdájában

Már az ókori görögök bebizonyították azt, hogyha van egy gondolatunk, akkor azt mindig tovább lehet gondolni. Nincsen olyan pontja a gondolkodásnak, amikor azt tudjuk mondani, most befejeztük, innen nincs tovább, az adott kérdéskört tovább már nem lehet vitatni, itt most be kell fejeznünk a gondolkodást.

Persze lehet, hogy egy ágens azt hiszi, nem tud az adott pillanatban több gonolatot hozzátenni az adott témakörhöz, de mégis bármikor meg lehet kérdezni szinte bármire, hogy “de miért?” – vagy egy fluensebb kreatív elme még elmésebb és mélyebb továbblendítő kérdésekkel is hozzá tud járulni a gondolkodás serkentéséhez.

gondolkodó nő

Gondoljunk csak bele, ezek az egyszerű kérdések megváltoztatták a világot: Newton azt a kérdést tette fel: “Vajon a hold is zuhan a föld felé, mint az alma?”, Einstein: “Meg tudsz előzni egy fénysugarat?”, de még ezek a gondolatok is továbbgodolhatóak. Minden gondolat és minden ténymegállapítás továbbgondolható.

Ebből a komoly felfedezésből viszont egyenesen következik az, hogy maga a vélemény definíciója nem más, mint a befejezett gondolkodás. Vagyis aki véleményt formál és alkot, az valójában egy gondolkodás útján előállított eszme lehet, de egyben sajnos azt is jelenti, hogy bármikor cáfolható, illetve az illető befejezte a gondolkodását, és nem nagyon affinis arra, hogy revidiálja az álláspontját.

vélemények, gondolatok

Ebből meg az következik, hogy bármely más továbbgondolt vélemény képes lehet megváltoztatni az álláspontunkat, vagy gyökeresen módosítani az életünket. Vajon van-e életünkben biztos pont? Amire azt tudjuk mondani a fentiek alapján, hogy sosem fog változni? Nem ez a fontos kérdés. És most nem is a rezilienciára gondolok, amely korunk egyik hívószava, hogy rugalmasan ellen kell állni. Én hiszek abban, hogy életünk folyamán vannak eszmék és hiedelmek, amik folyamatosan versengenek, és igenis van, amelyik porig dönti a másikat.

Érdemes tehát gondolkodnunk. Megismerni új és más nézőpontokat, amikből úra és újra felépítjük magunkat, ez nem más, mint az a kíváncsi flexibilitás, amivel folyamatosan újabb és újabb dolgokat tudunk megérteni. Mert a világ egyik alapfeltevése, hogy megismerhető. A folyamatos ismeretszerzés és továbbgondolkodás meghozza azt a bölcsességet, ami egy olyan szellemi tartást ad, amiért bátran bármikor érdemes élni.

bölcsesség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s